Kdo je to Facility Manager?

Facility Manager je osoba zodpovědná za správu budovy, tzn. dohlíží na její správný chod, řeší případné krizové situace a hledá způsoby, jak chod budovy zefektivnit. Zároveň odpovídá za sladění podpůrných procesů (větrání, klimatizace atp.) v pracovním prostředí, čili obstarává, aby se každému v budově žilo co nejpohodlněji a pracovalo co nejefektivněji. Česky by se dal termín přeložit jako “správce budov”, avšak kompetence a povinnosti facility managera jsou širší. 

Facility Management je multioborová disciplína, proto musí mít člověk vykonávající tuto činnost znalosti z oborů technických, ekonomických, procesních, ale i např. psychologických (např. vizuální podoba prostředí má nezanedbatelný vliv na pracovní výkon atp.). Pro více informací ohledně Facility Managementu, navštivte náš článek Co je to Facility Management.

Běžnou náplní jeho práce je tedy analýza vnitřního a vnějšího prostředí, zpracovávání plánů zlepšení, jako je např. zmenšení provozních nákladů budovy, dále nastavení optimální teploty a osvětlení, ale i zajišťování běžného chodu budovy - sběr dat z měřidel, zajištění revizí technických zařízení, řešení krizových a havarijních situací a vedení řádné dokumentace k budově a jejímu vybavení. Zároveň musí i vést a kontrolovat práci techniků a údržbářů operujících v budově. 

Požadavky na facility manažera se liší dle velikosti budovy, ale všeobecně se musí jednat o člověka s technickým či ekonomickým vzděláním, který má perfektní organizační a analytické schopnosti. Důraz je kladen i na zkušenosti a znalost anglického jazyka. Dále musí mít vlastnosti jako každý jiný manažer či vedoucí pracovník - řídit a kontrolovat tým (subdodavatele, údržbáře atd.) a zvládat stres. Z důvodu jeho povinnosti řešit krizové a havarijní situace (které mohou nastat kdykoli) je i podmínkou ochota pracovat mimo běžnou pracovní dobu.

Mohlo by Vás také zajímat: